Британското правителство се надява на споразумение за напускане на ЕС

...
 Британското правителство се надява на споразумение за напускане на ЕС
Коментари Харесай

Британският зам.-министър за Brexit: Надяваме се на споразумение още през есента

 Британското държавно управление се надява на съглашение за овакантяване на Европейски Съюз още през есента. В това е уверена заместник-министърът в английското министерство за Brexit Суела Браверман.   На посещаване у нас тя беседва с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, със заместник-министъра на защитата Запрянов и вътрешния министър Младен Баринов. Зам.-министър Браверман даде изявление за Българска национална телевизия.   " Британското държавно управление е решително, че ще успеем да реализираме положително съглашение с Европейския съюз доста скоро, още през есента. Споразумение, което подсигурява права, отваря опция за близко партньорство с Европейския съюз, само че в това време зачита резултатите от нашия исторически референдум. Но, несъмнено, постоянно съществува опция да няма споразумениее “, сподели Браверман.    И добави: „ Едно отговорно държавно управление би трябвало да се приготви за този вид. Ето за какво подхващаме виновни стъпки да подготвим хората във Англия, бизнеса, пътуващите сред Англия и страните - членки за това какво би трябвало да създадат, с цел да се приготвят за евентуално съществуващата опция да няма съглашение. Това не е нещо, което желаеме, само че въпреки всичко е допустимо. Правим го, тъй като и Европейската комисия също дава много рекомендации за това какво да се предприеме при положение, че няма съглашение. Това е отговорно държание - да се подготвим за сходна опция, само че, несъмнено, не желаеме това да се случи и не мислим, че ще се случи “.   По отношение на договарянията тя уточни: “..Напреднахме много, договорихме с Европейски Съюз към 85% от съглашението за овакантяване - въпроси като правата на жителите, преходния интервал, финансовото съглашение. Това са сложни въпроси, само че успяхме да се договорим по тях. Сега се опитваме да договорим детайлностите за позицията на Северна Ирландия. Нашето виждане е да няма твърда граница сред Северна Ирландия и република Ирландия, тъй като Северна Ирландия е част от Обединеното кралство. Това е задължението, който пое нашето държавно управление, надяваме се да срещнем схващане от Европейския съюз “.За бъдещето на българите, които работят и учат във Англия Браверман сподели:  " Убедена съм, че ще реализираме добра договорка с Европейския съюз и европейските жители, които сега живеят в Обединеното кралство, измежду тях и 120 000 българи, които живеят и учат там и имат фамилии, ще могат да останат и да живеят, както до момента. Тя означи, че отчитатдобър прогрес с въвеждането на програмата за непрекъснат статут за тези хора, която им обезпечава достъп до опазване на здравето, обучение, обществени помощи, жилища и други типове поддръжка, отбрана в съда.
Относно желаещите да учат в страната след 2020 годиня заместник-министърът уточни:  “...До края на 2020 година, в случай че успеем да реализираме положително съглашение с Европейски Съюз, те ще могат да идват да учат както до момента. А след 2020 година работим по бъдещото партньорство и желаеме партньорство с Европейски Съюз, което да разреши на хората да идват да учат в нашите университети, както и противоположното. Надяваме се да се споразумеем за това с Европейския съюз “.

Няма вероятност да бъде извършен втори референдум за участието в Европейски Съюз, стана ясно от думите на Суела Браверман. “Проведохме референдум - той беше исторически, нещо, което се случва един път на потомство. Хората чакаха 40 години, с цел да гласоподават на този референдум. Милиони участваха, тъй като имаха вяра в него. Това държавно управление и този министър председател са решени да следват резултата, без връщане обратно, без смяна на резултата, без превръщане, без втори референдум “, заяви тя.

" Аз съм огромен оптимист за Англия след Brexit. Гласувах за овакантяване, не тъй като не одобрявам Европа, обичам доста европейски страни, своите европейски другари и родственици. Но имам вяра, че Англия има огромни благоприятни условия отвън съюза, късмет да построи положително другарство с Европейски Съюз, като близки сътрудници, съдружници в сигурността и външната политика, търговията. Няма причина Brexit да ни накара да разрушим тези скъпи връзки сред нас “,отговаря Суела Браверман на въпрос по какъв начин си показва живота във Англия след напускането на Европейски Съюз.
По публикацията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР